با توجه به اینکه ریخته گری آلومینیوم در صنایع مختلف همانند هوافضا، کشتیسازی، اتومبیلسازی و صنعتهای دیگر کاربرد بسیار زیادی دارد، بنابراین دو روش اصلی ریخته گری شامل ریخته گری تحت فشار و ریخته گری گرانشی برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرد. آلومینیوم قابلیت انعطافپذیری بسیار بالایی دارد. از طرف دیگر به عنوان یک آلیاژ مقاوم در برابر خوردگی شناخته شده است که از وزن سبک نیز برخوردار است. همین موارد دامنه کارایی آلومینیوم در صنایع مختلف را افزایش میدهد.
اما اکنون این سوال مطرح میشود که ریخته گری تحت فشار بهتر است یا ریخته گری گرانشی؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال، ادامه مطلب را با ما همراه باشید.
منظور از ریخته گری تحت فشار قطعات آلومینیومی چیست؟
ریخته گری تحت فشار که تحت عنوان دایکست نیز شناخته میشود، به صورت تزریق فلز مذاب به کمک نیروی خارجی به داخل قالب انجام میشود. این نوع ریخته گری به دو دسته ریخته گری با فشار بالا و ریخته گری با فشار پایین تقسیم میگردد. در ریخته گری با فشار بالا، باید فلز مذاب که عمدتاً آلومینیوم است، با سرعت و فشار زیاد، به داخل قالب تزریق شود. اما در ریخته گری با فشار پایین فرآیند تزریق با سرعت و فشار بسیار پایین انجام میشود. تنظیم فشار بستگی به کیفیت قطعه نهایی، متفاوت است. هرچه نیاز به دقت و ظرافت بیشتری باشد، باید فشار و سرعت تزریق را پایینتر بیاوریم.
ویژگی های ریخته گری تحت فشار
1- از نظر بازدهی تولید، این روش راندمان بسیار بالایی دارد.
2- برای تولید قطعات با دیواره نازک، میتوان به سراغ ریخته گری تحت فشار است چون تنها کمی ماشین کاری نیاز است تا بتوانیم چنین قطعاتی را تولید کنیم.
3- اگرچه هزینه تهیه قالبها در ریخته گری تحت فشار بالاتر است، اما در عوض قالبهایی که در این روش مورد استفاده قرار میگیرند، طول عمر بسیار بالاتری دارند.
4- ریخته گری دایکست مقاومت بالایی در برابر نفوذ گاز دارد.
5- سختی سطح در این روش بسیار بالا است. اما در عین حال، قابلیت کشیدگی این روش بسیار پایین است.
6- یکی از مهمترین ویژگی های ریخته گری دایکست این است که شما نمیتوانید فرآیند عملیات حرارتی را در آن انجام دهید.
7- با این روش ریخته گری میتوانید به صافی سطح ۳ یا حتی ۶ دسترسی پیدا کنید.
منظور از ریخته گری گرانشی چیست؟
در این روش از نیروی جاذبه یا نیروی گرانش برای تزریق آلومینیوم به داخل قالب استفاده میشود. ریخته گری گرانشی با استفاده از قالبهای ماسهای یا قالبهای فلزی صورت میگیرد. اما عمدتاً قالبهای فلزی در ریخته گری گرانشی کاربرد دارد. این قالبها با استفاده از فولاد آلیاژی مقاوم به حرارت تهیه میشوند. آلومینیوم مذاب تحت تاثیر نیروی گرانشی به داخل قالب ریخته میشود. در همین حین دود اضافه از داخل مجرا خارج خواهد شد. همین مسئله منجر به خنک شدن ماده مذاب میگردد. درنتیجه قطعه آماده است و شما میتوانید آن را از قالب خارج کنید.
ویژگی های ریخته گری گرانشی
1- در این روش نسبت به ریخته گری تحت فشار امکان رسیدن به صافی سطح پایینتر است و ممکن است حفرههایی در داخل قطعه به وجود بیاید.
2- با توجه به اینکه تخلخل داخلی در داخل قطعات تولید شده با ریخته گری گرانشی پایین است، بنابراین میتوان بر روی قطعات، عملیات حرارتی انجام داد.
3- هزینه تولید و تهیه قالبها پایین و در عین حال طول عمر قالبها بسیار زیاد است.
4- راندمان تولید در ریخته گری گرانشی پایینتر است.
5- شما نمیتوانید از این روش برای تولید قطعات با دیواره نازک استفاده کنید.
6- استحکام قطعات نهایی پایین است اما در عوض قابلیت کشیدگی بالایی دارد.
ریخته گری تحت فشار یا ریخته گری گرانشی، کدام یک بهتر است؟
اکنون که با عملکرد و ویژگی هر یک از روشهای ریخته گری تحت فشار و ریخته گری گرانشی آشنا شدید، اکنون نوبت به آن میرسد که بررسی کنیم برای تولید قطعات آلومینیومی، کدام یک از این دو روش بهتر است.
برای این منظور شما باید ضخامت دیواره محصول را در نظر داشته باشید. اگر میخواهید قطعه آلومینیومی تولید کنید که ضخامت دیواره آن از ۸ میلیمتر بیشتر است، بهتر است به سراغ ریخته گری گرانشی بروید چون در این صورت، ریخته گری تحت فشار حفرههای گازی زیادی را در داخل قطعه تولید میکند.
کلام آخر
بیکران صنعت یکی از نمایندگیهای معتبر در زمینه ارائه انواع تجهیزات مورد نیاز برای صنعت ریخته گری است. شما با مراجعه به سایت بیکران صنعت میتوانید مورد نیاز برای راهاندازی صنعت ریخته گری را با ویژگیها و قیمت به روزرسانی ملاحظه نمایید. در هر کجای ایران که باشید میتوانید خرید خود را انجام دهید تا محصول به صورت تضمین شده برای شما ارسال شود.