کیفیت عملکرد دستگاههای سنگ شکن و بازدهی مناسب آنها مستقیما به عملکرد قطعات داخلی بستگی دارد. یکی از مهمترین قطعاتی که در دستگاه سنگ شکن کوبیت استفاده میشود چکش کوبیت 180 است.
علت نامگذاری این قطعه به دلیل آن است که در روتور سنگ شکن کوبیت 180 قرارمیگیرد و این سنگ شکن توانایی ورودی 180 تن سنگ در ساعت را داراست. به همین دلیل به آن چکش کوبیت ۱۸۰ گفته میشود. در این مطلب با ما همراه باشید تا شما را با مشخصات این قطعه آشنا کنیم.
آشنایی با مشخصات و ویژگیهای چکش کوبیت ۱۸۰
در ساخت این چکش از 4 آلیاژ مختلف استفاده میشود. این آلیاژ ها به ترتیب سختی چکش به ترتیب با نام آلیاژ فولاد منگنزی، آلیاژ فولاد منگنزی مولیبدن دار، آلیاژ چدن نایهارد و آلیاژ چدن های کروم شناخته میشوند.
هرچه مقاومت و سختی چکش در انواع مختلف آلیاژهای آن بیشتر باشد، احتمال بروز ترک و شکست در چکش ها نیز بیشتر میشود. بنابراین بسیار مهم است در انتخاب چکش، آلیاژی را انتخاب کنیم که مناسب سنگ ورودی باشد و هزینه اضافی برای معدن دار ایجاد نکند.
چکش کوبیت ۱۸۰ در 6 ردیف به صورت جفت روبروی همدیگر قرار میگیرند وهر دست چکش کوبیت 180 شامل ۱۲ عدد چکش میباشد. تعداد بالای این چکشها باعث میشود که روتور وزن بالایی پیدا کرده و گشتاور زیادی ایجاد کند.
این موضوع باعث افزایش بازده خردایش میشود اما کار تعویض چکش ها را سخت و زمانتر میکند. زمانی که سنگها وارد دستگاه میشوند به دلیل برخورد با چکش کوبیت ۱۸۰ فرایند خردایش آغاز خواهد شد.
هر دست چکش کوبیت 180 از 12 عدد چکش تشکیل میشود. هر چکش کوبیت 180 حدود 82 کیلوگرم وزن داشته و هر دست آن باید حدود 984 کیلوگرم وزن داشته باشد.
خرید چکش کوبیت 180
همانطور که اشاره شد چکش کوبیت 180 از جنس های متفاوتی ساخته میشود که به ترتیب مقاومت بالاتر و هزینه بیشتری برای معدن دار دارند.
چکش های با مقاومت بالا در کارگاه هایی که سنگ ورودی با سختی بیشتر دارند مناسبتر است و زمان بیشتری قبل از آنکه نیازمند تعویض شود کار میکند، در حالیکه چکش های با مقاومت کمتر سرعت به صورت حفره ای خورده شده و باعث نیاز به توقف خط جهت تعویض پیدا میکنند.
اما باید توجه داشته که بعضی از سنگ ها آنچنان سخت هستند که در صورت برخورد با چکش کوبیت 180 از جنس های کروم در زمان کوتاهی باعث خرد شدن و شکستن چکش میشوند. این به آن دلیل است که آلیاژ های کروم در عین مقاومت بسیار بالا در برابر فرسایش و خوردگی در برابر شکستن مقاومت کمی دارد و انعطاف پذیر نیست.
ناگذیر در این معادن باید از چکش هایی از جنس فولاد منگنزی استفاده کنیم یا به طور کلی از انواع دیگر سنگ شکن مانند هیدروکن بهره ببریم.
برای خرید چکش کوبیت 180 میتوان به سازندگان این قطعه یا تامین کنندگان قطعات یدکی صنعت سنگ شکن مراجعه کرد. توصیه میشود قبل از خرید این قطعه با افراد متخصص طراحی خط یا سازندگان سنگ شکن مشورت کنید تا از نظر فنی و اقتصادی قطعه مناسب کارگاه خود را تهیه فرمایید.
تعویض چکش کوبیت 180
فرایند تعویض چکش کوبیت 180 به طور کلی آسان نیست. ابتدا باید دریچه کناری دستگاه سنگ شکن باز شود. در مدلهای جدید سنگ شکن کوبیت، امکان بازکردن بخش بالایی دستگاه سنگ شکن به کمک جک ها تعبیه شده کنار این دستگاه وجود دارد که این فرایند را بسیار ساده تر میکند.
سپس خشاب چکش را آزاد کرده و چکش فرسوده را از کنار روتور بیرون میکشیم. سپس چکش های نو از همان جایگاه وارد روتور شده و چکش را در محل خود سفت میکنیم. اگر فنر چکش ها از وضعیت مناسبی برخوردار نبودند باید در تعویض آنها دقت شود.
نکته مهم در استفاده از چکش کوبیت 180
علاوه بر تعویض چکش کوبیت ، این فرایند برای کار دیگری نیز انجام میشود. چکش کوبیت مستقیما در معرض برخورد با سنگ قراردارد و به مرور زمان خورده میشود، این اتفاق به مرور ارتفاع چکش را کم میکند تا حدی که فاصله لبه بالایی چکش از سطح خارجی روبند روتور کمتر و کمتر میشود.
هرجه قد چکش کوبیت کوتاه شود، فاصله آن با ردیف سندان ها نیز زیاد میشود، بنابراین فضای بیشتری برای عبور سنگ ها از بین این دو بخش ایجاد شده و تعدادی از سنگ ها اصلا خردایش نمیشوند. این موضوع باعث هدر رفت هزینه و مصرف انرژی و نیاز به هدایت مجدد سنگ ها به دهانه سنگ شکن جهت خردایش مجدد میشود و بازده دستگاه را به شدت پایین میاورد.
یکی از راهکار های مقابله با این اتفاق تغییر جایگاه چکش کوبیت داخل روتور میباشد. اگر به ساختار چکش کوبیت 180 دقت کنید، مشاهده میشود که سطح پایین آن مساحت بیشتری از بخش بالایی دارد و حین جایگذاری داخل روتور داخل قطعه ای به نام خشاب چکش جای میگیرد.
خشاب چکش کوبیت دارای سه ردیف است. زمانی که چکش کوبیت 180 نو باشد، آنرا در پایین ترین ردیف خشاب چکش جایگذاری میکنند. در طی زمان و با کوتاه شدن قد چکش، برای جبران فاصله ایجاد شده بین چکش و ردیف سندان ها، چکش را خارج کرده در یک پله بالاتر خشاب جایگذاری میکنند.
این کار را دو بار مقدور است. بعد از آن حتما باید چکش تعویض شود، درغیر اینصورت مستقیما باعث کاهش بازده و کیفیت خردایش سنگ شکن میشود.